TECHNOLOGIA CONTRONICS PRZECHOWALNIE– wilgotność zawsze pod kontrolą
Ultradźwiękowe systemy nawilżania firmy CONTRONICS pozwalają na stałą kontrolę oraz utrzymanie wilgotności względnej powietrza w przechowalniach/chłodniach produktów świeżych (między innymi owoców, warzyw, drzewek) na ściśle określonym poziomie. Dzięki zastosowaniu rozbudowanego sterownika elektronicznego oraz precyzyjnego sensora wilgotności/temperatury mamy możliwość stałej kontroli warunków panujących wewnątrz przechowalni. System sterowania (w oparciu o odczyty z czujników), permanentnie dostosowuje moc pracy nawilżaczy do panujących wewnątrz komory warunków, stopniowo ograniczając ją w momencie zbliżenia się do zadanych parametrów. Dzięki temu, możemy utrzymywać wilgotność powietrza w dokładnie określonym przedziale. Ponadto, mając na celu zapewnienie maksymalnej higieny, woda wykorzystywana przez nawilżacze jest wcześniej filtrowana przez dedykowany układ filtrów R.O. z wbudowanym systemem kontroli jakości wody. Z punktu widzenia użytkownika, obsługa systemu nawilżania sprowadza się do ustawienia zadanej wilgotności powietrza oraz regularnej kontroli stanu filtrów.
Dlaczego nawilżanie ultradźwiękowe?
Wyjątkową cechą, jaką charakteryzują się nawilżacze ultradźwiękowe firmy CONTRONICS, jest bardzo mała wielkość pojedynczej cząsteczki wody – od 1 do 3 µm. Dzięki temu, drobinki wody, z których składa się generowana przez urządzenie mgiełka, bardzo szybko odparowują zwiększając poziom wilgotności względnej wewnątrz pomieszczenia, jednocześnie nie dopuszczając do zamaczania przechowywanego produktu. Odparowując w powietrzu, mgiełka nie tylko zwiększa poziom RH powietrza, ale także pomaga obniżyć jego temperaturę – chłodzenie adiabatyczne. Jak wyliczył producent, każdy kilogram odparowanej mgły generuje około 0,7 kW darmowej energii chłodniczej, co jeśli wziąć pod uwagę niewielkie zużycie energii samych urządzeń (nawilżacz generujący 18 kg mgły na godzinę ma moc elektryczną = 1,3 kW) pozwala na osiągnięcie dodatkowych wymiernych korzyści.
Podstawowe korzyści wynikające z zastosowania systemów „CONTRONICS”:
- Redukcja ubytku masy przechowywanych produktów;
- poprawa jakości przechowywanych produktów;
- oferując najlepsze jakościowo produkty jesteśmy w stanie pozyskać szerszą grupę lojalnych klientów;
- zyskujemy możliwość pełnej kontroli nad warunkami panującymi w przechowalni, tym samym warunki przechowywania są zawsze optymalne;
- ograniczenie zużycia energii elektrycznej (chłodzenie adiabatyczne);
- technologia CONTRONICS poparta odpowiednią kampanią informacyjną wśród klientów może stać się wyjątkowo efektywnym narzędziem marketingowym;
- budowa marki oraz wizerunku pro-ekologicznego.
Dlaczego warto wybrać technologię CONTRONICS?
Rozwiązanie CONTRONICS, jest najbardziej przemyślanym i kompleksowym z dostępnych na rynku, ponieważ:
- zapewnia maksymalną higienę // dzięki dedykowanym filtrom R.O., systemowi regularnego przepłukiwania rezerwuaru nawilżacza, układowi awaryjnego opróżniania zbiornika (w wypadku zaniku zasilania);
- pozwala na stałą kontrolę oraz monitoring wilgotności względnej w przechowalni // dzięki zastosowaniu precyzyjnych sensorów wilgotności/temperatury oraz rozbudowanego układu sterowania, który stale dostosowuje moc pracy urządzeń do aktualnego zapotrzebowania;
- ogranicza zjawisko utraty wilgotności przechowywanych produktów świeżych praktycznie do zera (przyczyniając się tym samym do poprawy ich jakości i kondycji);
- pozwala ograniczyć zużycie energii elektrycznej dzięki chłodzeniu adiabatycznemu.
ZASTOSOWANIE
Systemy nawilżania CONTRONICS znajdują zastosowanie w:
- przechowalniach/chłodniach produktów świeżych (owoce / warzywa / materiał szkółkarski);
- produkcji rozsad;
- dojrzewalniach serów;
- magazynach / humidorach do cygar;
- marketach; na ekspozycjach produktów świżych – zarówno chłodzonych jak i neutralnych (szerzej o zastosowaniach marketowych w osobnej zakładce – MARKETY);
- wszelkich pomieszczeniach gdzie wymagana jest kontrola wilgotności względnej powietrza.
Produkt 1 – Marchew
Po 68 dniach: produkt z komory wyposażonej w system CONTRONICS zyskał średnio 1% masy, dla porównania produkt przechowywany w standardowych warunkach chłodniczych zanotował przeciętną utratę masy na poziomie 38%.
Produkt 2 – Brokuł
Po 22 dniach: produkt z komory wyposażonej w system CONTRONICS zyskał średnio 5% masy, dla porównania produkt przechowywany w standardowych warunkach chłodniczych zanotował przeciętną utratę masy na poziomie 17%.
Produkt 4 – Kapusta (tzw. bawole serce)
Po 41 dniach: produkt z komory wyposażonej w system CONTRONICS zyskał średnio 5% masy, dla porównania produkt przechowywany w standardowych warunkach chłodniczych zanotował przeciętną utratę masy na poziomie 8%.
Produkt 7 – Borówka
Po 16 dniach: produkt z komory wyposażonej w system CONTRONICS zyskał średnio 7% masy, dla porównania produkt przechowywany w standardowych warunkach chłodniczych zanotował przeciętną utratę masy na poziomie 4%.
Produkt 8 – Wiśnia
Po 34 dniach: produkt z komory wyposażonej w system CONTRONICS zyskał średnio 10% masy, dla porównania produkt przechowywany w standardowych warunkach chłodniczych zanotował przeciętną utratę masy na poziomie 8%.
IQNet
Certifield
Managemetn System
CERTYFIKAT
ISO 9001:2000
POGODNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, składamy najserdeczniejsze życzenia Zdrowia, radości, odpoczynku przy rodzinnym stole, Mnóstwa wiosennego optymizmu oraz pomyślności w życiu prywatnym i zawodowym!
Więcej